Pazartesi, Haziran 05, 2006

Serinletici Bir Alternatif: "Limonlu Soğuk Krema"


Haziran başında bastıran aşırı sıcaklar hepimizi bunalttı. Hele Pazar günü o kadar sıcaktı ki güneş çekilene kadar bahçeye bile çıkamadık.
Ben de hem hafif hem de serinletici birşeyler yapmak için mutfağa girdim. Tarifleri karıştırırken annemin çok eski bir yemek kitabından seneler evvel denediğimiz ve çok beğendiğimiz Limonlu Soğuk Krema tarifini bulunca hemen işe koyuldum. Göcek'te dalından koparıp İstanbul'a kadar taşıdığımız nefis kokulu limonlar vardı dolapta. Onları da değerlendirmiş oldum.
Bir akşam önceden pişirdiğim bu tatlıyı soğuduktan sonra bir gece buzdolabının derin dondurucu bölümünde bekletip ertesi sabah sizler için biraz süsleyip fotoğrafladım.

Malzemeler

3 limon suyu ve rendesi
4 adet yumurta
3 su bardağı su
14 çorba kaşığı pudra şekeri
4 yemek kaşığı nişasta
150 gr tereyağ
2 paket vanilya
2 paket pötibör bisküvi

Yapılışı

Yumurtalar ile pudra şekerini mikserle iyice çırpıp bir kenara bırakın. (Not: Göcek'ten aldığım limonlar bir hayli büyük ve sulu olduklarından ben 2 kaşık daha pudra şekeri ilave ettim.)
Limon kabuklarını ince rendeyle rendeleyip ardından suyunu sıkın.
Limon suyu ve rendesini su, nişasta ve vanilya ile birlikte ocakta muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.
Piştiği anda içine önce tereyağını, ardından yumurta karışımını ekleyip hızlıca karıştırın. Karışım fokurdamaya başladıktan sonra 3-4 dakika daha sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Daha sonra ateşten alın.
Kare ya da diktörgen borcamınızı su ile ıslatıp karışımın üçte birine yakın bir kısmını borcama dökün. Üzerine pötibör bisküvileri dizip, kepçeyle limonlu kremadan dökün ve bu işlemi en üstte kreması kalacak şekilde birkaç kez tekrar edin. Soğuduğunda üzerini streç film ile kapatıp derin dondurucuya koyun. Donmuş olan tatlınızı servisten 10-15 dakika önce çıkarın. Kesilecek kıvama geldiğinde servise hazır demektir. Limonlu soğuk kremayı derin dondururcuda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home